2. toukokuuta 2016

Riippuvalaisin olkkariin

Korkea olkkarimme tarvitsi mielestäni ison valaisimen. Olin katsellut netistä vaihtoehtoja, mutta kivan näköisten valaisinten hinnat hipoivat pilviä. Mielessäni oli muhinut ajatus itse tehdystä valaisimesta. Olin nähnyt eräässä taloesittelyssä kivan kolmisakaraisen korkeaan tilaan sopivan ledvalaisimen, joka jäi mieleeni.

Alkuvuodesta koulussa alkoi olla sopivasti löysää, joten päätin toteuttaa ideani. Ensimmäiset luonnokset suttasin paperille. Aiemman työurani takia tietokoneen suunnittelutyökalut ovat tuttuja, joten siirryin SketchUppiin jatkamaan mallin piirtämistä. Valaisin sai lopullisen muotonsa nopeasti. Pientä testailua aiheutti vain se, miten saisin valaisimesta sopusuhtaisen ja sopivan kookkaan.

Vaneri oli ilmiselvä rakennusmateriaali, koska olin jo aiemmin käyttänyt sitä laatikoiden ja rasioiden valmistuksessa. Tykkään koivuvanerista materiaalina, koska se on vaaleaa puuta ja pinta on kaunis.


Sakaran pituudeksi päätin 50cm ja leveydeksi 12cm. Sakaroiden päältä ajattelin lähtevän metallivaijerit, jotka kiinnittyvät yhteen päävaijeriin. Vaijerin kyljessä tulisi virtajohto suoraan alas.

Valaisimen alareunaan halusin maitolasin tai vastaavan, jottei sisällä olevat led-nauhat näkyisi.

Tässä vaiheessa en miettinyt tarkemmin eteen tulevia ongelmia ja niiden ratkaisuja.




Sahasin pyörösahalla 9mm vanerista palat. Kaikki kulmat on sahattu jiiriin. Se hoitui kätevästi pyörösahalla, koska terän kulmaa sai säädettyä. Vaneri ei juurikaan repeillyt sahatessa ja olin tyytyväinen sahausjälkeen.


Aluksi liimasin sakaroiden päädyt. Se oli kohtalaisen helppo homma, vaikka jiirissä olevat kulmat on vaikea saada pysymään tarkasti kohdillaan. Ongelmaksi muodostui kolmen ison sakaran yhteenliimaus. 120 asteen kulmiin ei helposti puristimia kiinnitetä. Tähän kokeneempi kollega antoi vinkin. Tein sisä- ja ulkokulmiin sopivat puupalikat, joihin saan puristimet kätevästi kiinni. Lopuksi kiristin koko hässäkän nauhapuristimella.



Vuorossa oli valaisimen katto. En halunnut sen näkyvän ulospäin, mutten myöskään upottaa vanerinpaloja kokonaan rungon sisälle. Päädyin jyrsimään alajyrsimellä vanerin reunoista 7mm pois, jotta katto ikään kuin loksahtaisi paikoilleen eikä näkyisi ulospäin juurikaan.

Led-nauhojen muuntaja oli suurin piirtein kännykän laturin syvyinen. Nauhoja ei voinut asentaa suoraan katon alapintaan, koska muuntajakin täytyi mahduttaa valaisimen sisään. Pikainen pohdinta tuotti yksinkertaisen ratkaisun: led-nauhat kiinnitetään rimoihin, jotka "roikkuvat" katosta. Ei muuta kuin vannesaha laulamaan.




Lopputulos näytti tältä. Rimoihin ja kattoon porasin pienet reiät ja ne kiinnitettiin toisiinsa pulteilla. Led-nauhan taustapuolella on liimatarra, jota en kuitenkaan käyttänyt kiinnityksessä. Nyt muuntaja mahtuu valaisimen keskellä olevaan väliin, eikä tule led-nauhojen eteen.




Kannen kiinnitin pienillä ruuveilla runkoon. Valaisimen alareunaan liimasin pienet palat pleksin kiinnitystä varten.





Pleksi aiheutti harmaita hiuksia. En tiennyt miten sitä kannattaa työstää. Halusin sen kuitenkin yhtenä kappaleena, joten hukkapalaa tuli melkoisesti. Aluksi sahasin pleksin vannesahalla. Jälki oli kuitenkin liian rosoista ja jouduin pohtimishommiin. Kokeilin tasoittaa reunoja puukolla, mutta se osoittautui hankalaksi ja työlääksi. Sahaus onnistui lopulta kohtalaisen vaivattomasti pyörösahalla, vaikka asiaa etukäteen epäilinkin.




Pleksi paikallaan. Tässä vaiheessa valaisin näytti jo lähes valmiilta. Pleksin päällä on valkoinen suojakalvo.


Halusin vaneriin hieman vielä vaaleamman pinnan ja suojan kellastumista vastaan. Sekoitin mutu-tuntumalla valkoista perusmaalia ja lakkaa, jota ensin testailin jämäpalalle. Kun sävy oli sopiva, sudin valaisimen ulkopinnat laadukkaalla siveltimellä, jonka olin hankkinut juuri tätä varten.


Kävin hakemassa Bauhausista sopivan ohutta teräsvaijeria (Teräsvaijeri stabilit 3mm, 0,75e/jm) ja Motonetistä lattaliittimiä (auton sähkökytkentöihin tarkoitettuja, 1,5e). Pujotin vaijerin rengasruuvin läpi ja puristin lattaliittimen tiukalle vaijerin lenkin ympärille.



Yritin puristaa kolme vaijeria yhteen samaisella lattaliittimellä, mutta puristus ei tähän riittänyt. Senpä takia jouduin taas penkoa miljoonalaatikoita ja miettimään, miten asian ratkaisen. Mikäs muukaan ratkaisu tähän on, kuin että teenpä sen sitten itse! Otin 3mm pultista pään poikki ja väänsin pultin U-muotoon. Leikkasin pellistä pienen palan, johon porasin 3mm reiät. Hioin reunat pyöreiksi ja osa oli valmis asennettavaksi. Osan sai kiristettyä muttereilla vaijerien ympärille niin tiukalle, kuin omat voimat antoi myöten.





Kolvasin led-nauhat kiinni toisiinsa. Normaalisti ne kytkettäisiin peräkkäin, mutta tässä tapauksessa piti tehdä näin, jotta kaikkiin sakaroihin saatiin valot.

Led-nauhan ostin verkkokaupasta (Ecolight LEDFlex Modular valonauha, 4 x 0.5 metriä, 20e) .




Muuntaja-möhkäle sijoitettiin valaisimen keskelle katon ja rimojen väliin. Johdot ja led-nauhat kiinnitin nippusiteillä. Tämä vaihe vaati näpertelyä, jotta johdot saatiin piiloon mahdollisimman hyvin. Olisin voinut lyhentää johtoja, mutta otin varman päälle ja jätin sen homman tekemättä.

Muuntaja tuli kiinni tavalliseen pistotulppaan, jonka taasen kiinnitin siistimpään kangaspäällysteiseen valkoiseen johtoon (Bauhaus n.4,5e/jm). Toiseen päähän johtoa kiinnitin lampun pistokkeen ja halvan kattokuvun. Vaijerin työnsin väkivalloin kattokuvun läpi ja tein päähän lenkin. Valaisin roikkuu katosta normaalin valaisinpistorasian koukusta.
Valaisimeen tulee verkkovirta, jonka muuntaja muuntaa led-valoille sopivaksi 12 voltin jännitteeksi.




Valaisin valmis kotiin vietäväksi.


Matkalla päätin piipahtaa ostamaan Bauhausista maitolasimaista kontaktimuovia. Ostin vahingossa staattista kalvoa, jossa ei ole liimapintaa (Staattinen kalvo D-C-FIX Frost). Hintaa tälle tuli 13e. Kuten arvata saattaa, näin pienille pinnoille kalvo ei asetu kovin tiiviisti. Reunoille jäi paljon ilmakuplia, vaikka miten irrottelin ja eri tekniikoilla kiinnittelin kalvoa. Jouduin myös leikkaamaan jokaiseen sakaraan oman palan. Läheltä katsottuna lopputulos oli huono.




Valmis valaisin olohuoneessa!

Pleksi on kirjoitushetkellä valaisimesta irti ja koetan keksiä sille staattista kalvoa paremman valkoisen pinnan. Kalvo muutti myös ikävästi valon värilämpötilaa kylmemmäksi.

Led-nauhan värilämpötila on 3100 Kelviniä, kun tavallisessa hehkulampussa se on 2700 Kelviniä. Valaisimen väri on siis neutraalin valkoinen. Valoteho on 12-14 lumenia per led ja valaisimessa on yhteensä noin 90 lediä.

Aion tehdä valaisimelle parin, joka on ehkä I-muotoinen. Se tulee reilun metrin päähän samaan linjaan tämän kanssa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti