7. kesäkuuta 2016

Voimistelurenkaat

Katselin aikani facebookissa pyörineitä voimistelurenkaiden arvontoja. En tietenkään osallistunut niihin, koska voiton todennäköisyys on lähellä nollaa. Renkaat kuitenkin taloon haluttiin, mutta pidin 30-60e (riippuu mistä ostaa) summaa liian korkeana moisille rinkuloille. Kuten arvata saattaa, päätin tehdä ne itse.




Pieni tuumaustauko ja kurkkaus nettiin.. 25mm on sopiva paksuus renkaille. Virallinen aikuisten koko on 236mm ja lasten 190mm. Lapsethan niissä pääosin roikkuu, joten päätin tehdä 200mm kokoiset renkaat.

Ja tuumasta toimeen. Otin 9mm vaneria, johon piirsin 6 kpl 20cm ympyröitä.




Sahasin vannesahalla suurin piirtein viivojen mukaan.




Liimasin 3 vanerinpalaa yhteen ja pyöräytin hiomakoneella reunat pyöreämmäksi. Nyt mulla oli 2 kpl 27mm paksuja aihioita.




Reunat sain nopeasti ja kätevästi muotoiltua alajyrsimellä.




Porasin reiän, josta aloitin sisäpuolen sahaamisen. (Toinen reikä on turha.)





Alajyrsimellä ajelin renkaat myös sisäpuolelta.




Seuraavana vuorossa oli hiominen.





Muotovalioita näistä ei tullut. Pohjamaalasin renkaat, mutta pintamaalausta ne odottavat edelleen.




Kipaisin hakemassa Kärkkäiseltä mustat liinat (Haklift pikalukkovyö 5m/2kpl, 6€) ja saparokattokoukut (Pisla 537 2kpl, 4€).




Porasin pienet apureiät terassin kattokannattimiin ja väänsin koukut paikalleen. Valmista tuli!





Tein toiset renkaat kokeeksi sorvaamalla. Porasin vaneririnkuloihin reiän, levitin reikään liimaa, ja työnsin pyöreän tangon läpi. Sen jälkeen koko hoito sorviin kiinni. Sorvasin ensin ulkokaaren ja sitten sisäkaaren, kunnes rengas irtosi. Vanerin sorvaaminen oli sotkuista ja hidasta työtä. Liimattu vaneri on todella kovaa materiaalia. Jyrsimellä tämä homma hoitui paljon kätevämmin.





Kaiken kaikkiaan renkaat tulivat maksamaan 10e plus työhön käytetty aika. Onhan se aina rahan säästöä, kun itse tekee, mutta ei kyllä houkuttele enää tehdä yhtiäkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti